Online reserveringssysteem voor bootverhuur BUKAZU

Eerst in loondienst, nu ondernemer met een eigen verhuurbedrijf: ‘Die vrijheid is echt onbeschrijfelijk’

Voordat Rene Schwarte begon met het verhuren van vakantiehuizen, was hij in loondienst als regionaal verkoopleider voor verschillende detailhandelketens. En dat was behoorlijk stressvol. Hij wist het zeker: hij wilde dit niet blijven doen tot zijn 65e. Dus zodra Rene en zijn vrouw Janny die conclusie eenmaal getrokken hadden, begonnen ze aan hun verhuuravontuur. Ze reisden Europa door en kochten hun eerste vakantiehuis om dat vervolgens te gaan verhuren. Na heel wat ervaringen, zijn ze geëindigd in Duitsland met luxe vakantiehuizen voor 20 personen. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

De start: een vakantiehuis in Spanje om af en toe te verhuren

Het begon voor Janny en Rene allemaal jaren geleden met het idee dat ze wel een huisje in Spanje zouden willen hebben. “We wilden gewoon een leuk, klein vakantiehuis voor onszelf, en om het te verhuren als we er zelf niet waren,” vertelt Rene. “Er waren verschillende verkoopclubjes die reisjes organiseerden en je op sleeptouw namen. Je ging dan een weekend naar Spanje en aan het eind van dat weekend had je een huisje of appartement gekocht. Het heette een oriëntatieweekend, maar eigenlijk was het gewoon een koopweekend. Mijn vrouw en ik kwamen in contact met zo’n club en we maakten gelijk duidelijk: we willen mee, maar we gaan géén huis kopen. Dus we stapten op het vliegtuig, bekeken appartementen en vlogen maandagmiddag weer terug. En het was gelukt; we hadden geen huis gekocht.”


Een paar weken later kochten Rene en Janny alsnog een appartement. “Het moest nog gebouwd worden. Die mensen zeiden: ‘Zie het als een investering. Zodra het opgeleverd is, is het alweer meer waard en dan verkopen wij het weer voor jullie. Dan verdien je erop.’ Dat vonden wij wel interessant, maar later bleek dat ze dat iedereen hadden aangeboden en dat het allemaal niet zo soepel liep. En toen dachten wij: daar hebben we zo’n club toch niet voor nodig? Dat kunnen we zelf toch ook?”


“Dus we kochten we een stuk grond in Griekenland om daar drie huizen te bouwen en te verkopen. Het eerste huis is gebouwd, maar daarna pasten we onze plannen aan. Dus de andere twee huizen kwamen er niet. Maar we hadden in elk geval wel één fantastisch huis met zwembad én zeezicht boven op een heuvel op de Peloponnesos. Helaas kregen we het niet verkocht. Dus toen dachten we: we zetten er meubeltjes in, we bouwen een website en we gaan het verhuren. En dat werkte: ik vond het leuk én ik kon het goed. Ondertussen hadden we ook het appartement in Spanje nog. En ook daarvan dachten we: we zetten er meubeltjes in, we bouwen een website en we gaan het een beetje verhuren.”


Vakantiehuizen verhuren in verschillende landen? Dat moest makkelijker

 

“Toen hadden we dus die twee vakantiehuizen om te verhuren. Janny en ik zeiden tegen elkaar: ‘Steeds met het vliegtuig naar die huizen toe, dat is niet handig.’ Dus toen hebben we een piepklein huisje gekocht in Duitsland, in het Westerwald, wat een stuk dichterbij was. We kwamen er aanrijden en we zagen het huisje daar staan: op een heuveltje, in het zonnetje, met een grasveldje ervoor. We waren nog niet binnen en we hadden allebei al het gevoel: we moeten het kopen. Dus dat hebben we gedaan. We hebben het opgeknapt en wéér hebben we er meubeltjes in gezet, een website gebouwd en zijn we het een beetje gaan verhuren.”

 


Uiteindelijk lukte het Janny en Rene alsnog om het appartement in Spanje en het huis in Griekenland te verkopen. “Toen hadden we alleen nog dat ene huisje in Duitsland. Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Weet je, we moeten er nog negen bij kopen. Want als we er tien hebben, dan kan ik mijn baan wel opzeggen.’ Dat was namelijk mijn doel. Mijn vrouw zei: ‘Prachtig, maar dat betekent tien grasmaaiers, tien huismeesters én tien weekenden om erheen te gaan en alles bij te houden.’ Dat was een goed punt. Dus we besloten om voor één groot huis te gaan voor 20 personen, met het idee dat zo’n groot vakantiehuis verhuren meer opleverde terwijl je er juist minder werk van had. We gingen eerst eens om ons heen kijken naar anderen die dit deden. Hoe pakten zij het aan? We kwamen bij Marjon uit – een van de eigenaren van BUKAZU – omdat zij een grote pastorie verhuurde in Duitsland. We hebben haar een tijdje gevolgd en toen werd ons duidelijk dat ons plan weleens zou kunnen werken.”


De zoektocht naar een vakantiehuis in Duitsland dat geschikt was om te verhuren

 

De knoop werd doorgehakt; Janny en Rene gingen serieus op zoek naar een groot huis in Duitsland. Ze waren er elk weekend om huizen te kijken. “Uiteindelijk hadden we een mooi vakantiehuis gevonden en zijn we het gaan verhuren. Twee jaar later hebben we het volgende huis gekocht in een andere regio. Beide huizen zijn groot en luxe, met een jacuzzi, bioscoop en een sauna.”


“We verhuren nu één vakantiehuis in Ostfriesland en één in het Westerwald. Maar op een bepaald moment kwamen we ook in aanraking met iemand die in Oostenrijk een huis had en wist dat wij onze eigen huizen verhuurden. We zijn vervolgens ook zijn vakantiehuis voor hem gaan verhuren. Daar kwamen later nog wat huisjes bij in Tirol. Die huisjes zijn dus niet van ons, maar we verhuren ze wel via een van onze websites. En drie jaar geleden hebben we weer een huisje in Spanje gekocht. Maar dat is vooral voor onszelf. We zijn er vaak en verhuren het dus weinig.”


De overstap naar een professioneel boekingssysteem

 

“Nadat we Marjon een tijdje gevolgd hadden, kwamen mijn vrouw en ik daadwerkelijk met haar in contact. Ze begon met een boekingssysteem speciaal voor het verhuren van vakantiehuisjes. En toen heb ik meteen gezegd: ‘Dat wil ik.’ Zonder twijfel. Want zij deed exact wat wij ook doen: ze verhuurde haar eigen vakantiehuis én vakantiehuisjes van anderen. Ik wist zeker: als iemand een systeem kan maken dat doet wat ik nodig heb, dan moet het ontworpen zijn door iemand die precies doet wat ik doe. En daar heb ik geen enkele keer spijt van gehad.”


Rene is ontzettend blij met het boekingssysteem en met de goede service die BUKAZU biedt. “Marjon is heel consequent, consciëntieus, adequaat en to the point. Ze geeft altijd antwoord en is altijd snel in alles wat ze doet. Het is gebleken dat ze een heel betrouwbare partij is. Het boekingssysteem is uiterst professioneel. Het functioneert werkelijk als een dolle. En ik denk dat ik nog lang niet alles gebruik wat erin zit. Het werkt heel aangenaam en is dus heel gebruiksvriendelijk. Ik raad de software iedereen aan die doet wat wij doen.”


“Het boekingssysteem is uiterst professioneel. Het functioneert werkelijk als een dolle en vrijwel alles gaat automatisch.”


Voordat Rene BUKAZU gebruikte, hield hij alles handmatig bij in een Word-bestand. “Ik moest elke keer alles zelf invullen en iedere mail zelf sturen. Dat gaat nu allemaal automatisch. Als de klant bij het boeken de gegevens invult, dan werkt alles gewoon vanzelf. De klant krijgt automatisch de aanvraag, de boekingsbevestiging, de informatie en de betaalbevestiging. Het zijn allemaal standaardmails die gewoon op het goede moment de deur uitgaan. En je hebt ook de mogelijkheid om zelf nog dingen toe te voegen die voor jou relevant zijn. Wij sturen bijvoorbeeld altijd gebruikersinformatie mee. Dat is een document dat ik één keer in het systeem hebt gezet en vervolgens gaat het op het goede moment als bijlage met de mail mee naar de klant. Dat al die dingen kunnen met BUKAZU scheelt me heel veel tijd. En ook rekenkundig klopt het allemaal. Ik geef één keer de kosten in in het systeem en bij een boeking verschijnt dat dan allemaal automatisch.”


“Ook de support is supergoed. Ik kan Marjon of Bob altijd bereiken. En mocht dat eens niet zo zijn, dan bellen ze snel terug. Op dat gebied zijn ze gewoon echt heel goed. En als er een probleem is, dan lossen ze het gelijk op. Dat moet ook wel, want ik ben afhankelijk van het systeem. Maar gelukkig komen problemen nauwelijks voor.”

Genieten van het goede leven

Janny en Rene begonnen aan hun avontuur in 2007 en in 2011 kon Rene zijn baan opzeggen. “Dat was een enorme mijlpaal. Want dát was waar ik het voor deed. En het zelfstandigenbestaan geeft zoveel vrijheid. Ik kan zijn waar ik wil. Dus als we naar ons huisje in Spanje willen, dan doen we dat gewoon. Dat gevoel van vrijheid is echt onbeschrijfelijk.”

En natuurlijk, verhuren is ook veel werk: “In loondienst ben je in het weekend vrij, maar met de verhuur ben ik 24 uur per dag bezig. Ik wil namelijk dat mensen gelijk een antwoord van me krijgen als ze me mailen. En we gaan geregeld naar onze huizen toe om de stand van zaken te controleren. Dat je er altijd mee bezig bent is soms wel zwaar, maar de klanten waarderen die betrokkenheid heel erg. En ik heb alsnog heel veel vrijheid. En dat is onbetaalbaar.” Rene vindt het contact met de mensen juist ook heel erg leuk. “Ik hou ervan om mensen blij te maken. En op de een of andere manier geeft het ook wel een kick zodra het tot een boeking komt. Het geeft een gevoel van succes. Dat is de verkoper in mij.”

 


Over de vraag of hij nog doelen of dromen heeft voor de toekomst kan Rene kort zijn. “Ik ben heel blij met hoe het nu gaat. Ik heb geen zakelijke doelen die ik nog wil behalen. Ik ben 60 en ben heel gelukkig en tevreden met hoe het nu is. Ik heb vrijheid en doe wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.”

 


Na heel wat jaren verhuur hebben Rene en Janny het nu dus goed voor elkaar. Mooie huizen om te verhuren, leuke gasten en heel veel vrijheid. Natuurlijk is de verhuur het afgelopen jaar een uitdaging geweest vanwege het coronavirus. En ook begin 2021 ligt de verhuur van vakantiehuizen in Duitsland nog stil. Maar Rene heeft er vertrouwen in dat dat allemaal weer op gang komt. “Ik weet het zeker: als de gasten weer mogen komen, dan komen ze.”