Online reserveringssysteem voor bootverhuur BUKAZU

Margo ‘rolde’ de verhuur in en heeft nu een succesvol bedrijf met chalets op Texel

Margo de Bont was niet van plan om vakantiehuisjes te gaan verhuren op Texel. Toch had ze binnen een paar jaar vier chalets op het eiland. En ondertussen runt ze ook nog een eigen pr-bureau en is ze druk met allerlei andere dingen, waaronder haar gezin: “Mensen verklaren me voor gek dat ik zoveel dingen doe, maar ik word er gewoon blij van.” Gelukkig helpt de boekingssoftware van BUKAZU haar, zodat de verhuur van de vakantiehuisjes bijna helemaal vanzelf gaat.

Binnen een paar jaar van 1 naar 4 chalets

Margo is geboren en getogen op Texel. Op haar zeventiende ging ze naar Alkmaar om te studeren en inmiddels woont ze al jaren in Amstelveen. Maar toch trok Texel haar nog altijd. “We gingen er vaak naartoe met het gezin, omdat mijn ouders er nog steeds wonen,” vertelt ze. “We logeerden dan bij hen en uiteindelijk wilden we er ook graag een plekje voor onszelf. Daarom hebben we in 2015 een chaletje gekocht. En toen dachten we: laten we die dan een beetje verhuren om de kosten eruit te hebben als we er zelf niet zijn. Maar de verhuur liep zó goed dat het echt handel werd. Twee jaar later kregen we de kans om een tweede chalet te kopen. En toen een derde. En in april 2020 hebben we het vierde gekocht.”

Het was dus nooit het idee om als business vakantiehuisjes te gaan verhuren. “We zijn er eigenlijk een beetje in gerold,” legt Margo uit. “Ik doe het naast mijn eigen pr-bureau, waar ik fulltime werk. Mensen verklaren me soms voor gek en vinden dat ik te veel doe. Maar gelukkig heb ik voor mijn pr-bureau iemand in dienst die me veel helpt. En ja, soms is het wel erg druk in mijn hoofd, maar ik vind het gewoon heel leuk om die verschillende dingen te doen. Ik word er blij van. En juist het afgelopen jaar, met de coronacrisis, is wel gebleken dat het goed is om verschillende inkomstenbronnen te hebben.”

Vakantiehuisjes verhuren met een persoonlijke touch

De vakantiehuisjes van Margo zijn allemaal nét even anders dan anders. “We hebben de chalets allemaal een thema gegeven: bos, strand, duin en haven. Ze zijn heel leuk ingericht volgens die thema’s, met bijpassend behang, mooie schilderijen en foto’s, en leuke accessoires. We hebben er echt aandacht aan besteed. Dat maakt onze chalets veel persoonlijker dan bijvoorbeeld de meer standaard vakantiehuisjes op de grote vakantieparken. Die feedback krijgen we ook van onze gasten. Ze vinden het sfeervol en veel mensen komen elk jaar terug.”


“Ik hou zelf ook van dat persoonlijke, vooral in het contact met onze gasten. Als ze een van de vakantiehuisjes boeken gaat alles vanzelf dankzij de boekingssoftware van BUKAZU, maar toch zoek ik zelf altijd nog even contact. Ik zorg ook dat er een leuk welkomstpakketje klaarligt. En als ik weet dat een van de gasten jarig is, of als ze bijvoorbeeld een jubileum vieren, dan zet ik nog iets extra’s neer in het chalet voordat ze aankomen. Vooral voor onze vaste gasten probeer ik altijd iets extra’s te doen. We hebben gasten die al een paar jaar lang elk jaar bij ons huren, sommigen zelfs al vanaf het begin.”


“Het leukste aan de verhuur vind ik dat mijn gasten zo blij zijn. Dan ben ik namelijk ook blij. Ik geniet er echt van als ze een mail sturen dat ze het verblijf zo prettig vonden. Of als ze ons een goede recensie geven. We scoren best hoog en dat vind ik echt heel fijn. Ik vind het ook prettig als ze zeggen wat er minder goed is, want dan kan ik die dingen aanpassen.”

Vakantiehuisjes verhuren met Excel of toch liever met speciale boekingssoftware?

Net als veel andere startende verhuurders, hield Margo de boekingen van haar eerste chalet bij in Excel. “Ik had zelf formats gemaakt voor facturen en bevestigingen, en ik hield aanbetalingen bij op datum. Ook met twee huisjes ging dat nog wel. Maar toen het derde chalet erbij kwam, lukte het niet meer. Het was veel werk en het was erg foutgevoelig, omdat alles handmatig moest. Toen ben ik gaan googelen naar boekingssoftware voor vakantiehuisjes.”


“Voor mij was het belangrijk dat de boekingssoftware gewoon makkelijk zou werken en dat het gebruiksvriendelijk zou zijn. Dat vond ik bij BUKAZU. Ik heb eerst wel wat verschillende aanbieders vergeleken, maar BUKAZU zag er op het eerste gezicht het meest gebruiksvriendelijk uit. En de prijs-kwaliteitverhouding was goed: ze zijn niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste. Ik heb toen ook wat andere sites bekeken die al werkten met deze software en dat zag er ook goed uit.”

Margo besloot om voor BUKAZU te gaan. “Ik wilde gewoon zo min mogelijk administratie. Ik doe al zoveel dingen, dus het moest écht makkelijk zijn. Samen met mijn webbouwer heb ik uiteindelijk alles ingesteld: welkomst-e-mails en boekingsbevestigingen en dergelijke. Het inrichten was wel even een klusje. Ik heb veel gebeld met Marjon – een van de eigenaren van BUKAZU – als ik iets niet begreep. Ze was goed bereikbaar en dacht goed mee. En toen het inrichten eenmaal klaar was, werkte het gelijk prima. Het loopt gewoon. Nu zie ik direct bij de actiepunten wat er moet gebeuren. Ik hoef niet steeds bij te houden of mensen al betaald hebben. En ik stuur via het systeem een betalingsherinnering met één druk op de knop. En als ik nu nog ergens tegenaan loop, mail ik Bob, een van de programmeurs bij BUKAZU. Hij is heel handig en technisch én goed bereikbaar.”

Gemakkelijk vakantiehuisjes verhuren dankzij efficiënte boekingssoftware

“Ik ben heel erg blij met BUKAZU. Het neemt me zo ontzettend veel werk uit handen en scheelt me veel tijd. Heel fijn, omdat ik dus zo’n druk leven heb. En niet alleen de administratie kost me minder tijd, maar ook het klantcontact loopt nu efficiënter. Toen ik alles nog in Excel deed, werd ik vaak gemaild met de vraag of een van de chalets nog beschikbaar was op een bepaalde datum. Dat hoeft nu niet meer omdat mensen gelijk op de site zien wat de beschikbaarheid is.”


Ook het boekingsproces gaat vrijwel vanzelf en kost Margo nu dus veel minder tijd: “Als de gasten boeken, is er veel geautomatiseerd. Ik hoef de boeking alleen maar goed te keuren en de data dicht te zetten bij de VVV op Texel, waar je onze huisjes ook kunt boeken. Daarna regel ik de schoonmaak. Mijn moeder legt de welkomstpakketjes in de chalets en de sleutelafgifte gaat via het park. Ik hoef alleen maar even door te geven wie er wanneer aankomen. Zo loopt alles op rolletjes en kost de verhuur me veel minder tijd dan eerder.”

De toekomst: uitbreiden en vaker op Texel zijn

“We zijn nu zo’n vijf jaar bezig met het verhuren van de chalets en het gaat erg goed. Natuurlijk hebben we wel veel gedoe gehad in de eerste coronagolf. Iedereen was bang en ging op de rem. Toen heb ik gasten omgeboekt naar juni en september. En ik heb veel boekingen moeten annuleren. Gelukkig hadden we goede algemene voorwaarden en was het makkelijk om daarop terug te vallen. Maar het was wel een uitdaging, want het was voor het eerst dat we in zo’n situatie zaten. Later trok het gelukkig weer flink aan. We hebben de hele zomer vol gezeten omdat mensen niet meer naar het buitenland wilden. De cijfers van 2020 waren dus niet slecht en eigenlijk vrijwel gelijk aan de vorige jaren.”

“Ik zou in de toekomst nog wel in meer huisjes willen investeren, maar wel echt alleen op Texel. Dat gaat nu nog niet lukken, want de plekken zijn vrij schaars. Maar dat komt nog wel. En het is mijn droom om straks, als de kinderen uitgevlogen zijn, de helft van de tijd op Texel te wonen. Ik geniet van de vrijheid en de rust daar. Maar ik vind het ook leuk om gewoon even Amsterdam in te kunnen als ik daar zin in heb. Als we de helft van de tijd op Texel wonen en de andere helft in Amstelveen, profiteren we van het beste van die twee werelden.”