Online reserveringssysteem voor bootverhuur BUKAZU

Van kantoorbaan naar bootverhuur: ‘Drijvende vakantiehuisjes, dat moest hier toch ook kunnen?’

Na jaren een bedrijf gerund te hebben in waterkoelers, zag Seppo Hensgens een nieuwe kans: houseboats verhuren. Luxe boten waarmee je de ultieme vrijheid op het water ervaart. Hij verruilde zijn kantoorwerk voor een leven in de haven. Nu houdt hij zich fulltime bezig met zijn bedrijf Otter Easy Houseboats. BUKAZU hielp hem met het opzetten van zijn online reserveringssysteem om de bootverhuur zo makkelijk mogelijk te maken. Hoe ervaart Seppo het nu om in de verhuur te zitten? Wat zijn de toekomstplannen? En hoe loopt het verhuurbedrijf?

 

Otter Easy Houseboats: boten verhuren en ontspannen ondernemen

“Nadat ik mijn bedrijf in waterkoelers had verkocht, wilde ik iets nieuws beginnen. Een onderneming waarvan ik lekker kon leven op een leuke manier. Ik wilde niet meer driehoog zitten in een kantoor op een industrieterrein. Ik wilde juist naar buiten en ondernemen op een ontspannen manier. Ik ontdekte dat houseboats heel populair waren in Oost-Duitsland, terwijl we die in Nederland nog helemaal niet kenden. En toen dacht ik: ‘Dat moet hier toch ook kunnen?’”

Seppo vertelt dat een houseboat heel anders dan een ‘gewone’ boot. Je hebt in een houseboat namelijk veel meer comfort. Eigenlijk is het een soort drijvend vakantiehuisje waarmee je echt een gevoel van luxe hebt. “Je kunt bijvoorbeeld wel een heel duur jacht huren, maar dan heb je nog steeds een erg kleine douche en wc. Dat voelt dan alsnog een beetje primitief. In een houseboat heb je dat niet. Het toilet en de douche zijn ruim en comfortabel. En je hebt verwarming, keukenapparatuur en genoeg ruimte. Je hebt dus alle luxe zonder dat je een groot, duur jacht hoeft te huren.”

Ook voor het contact met het water kun je beter voor een houseboat gaan dan voor een jacht. “Op een houseboat zit je niet hoog op een dek. Je stapt er zo op, zonder klimmen. Je zit dus dicht bij het water, waardoor je veel meekrijgt van de natuur om je heen. En je kunt makkelijk een duik nemen.” Een mooie bijkomstigheid is dat je geen vaarbewijs nodig hebt om met een houseboat te varen. En de boot is makkelijk te besturen. Maar het vrije gevoel is voor Seppo nog belangrijker: “Je kunt aanleggen waar je wilt, net zoals je dat op het land met een camper zou doen. Dat geeft je een enorm gevoel van vrijheid. Het is eigenlijk net als vrij kamperen, maar dan op het water én een stukje luxer.”

De start van de bootverhuur: meevallers maar ook flinke uitdagingen

Seppo startte zijn verhuurbedrijf in het voorjaar van 2020 en het concept sloeg gelijk aan. Maar daar is wel flink wat werk aan vooraf gegaan. “We wilden zeker weten dat we gezellige, moderne en comfortabele boten kregen. De boten ontwerpen en laten bouwen was een heel proces. En we wilden ook een ligplaats in een mooie omgeving en met goede voorzieningen. Dat vonden we uiteindelijk bij een haven in Belgisch Limburg. De directeur van deze haven kwam toevallig op mijn pad en liet me weten dat hij nog ruimte had voor onze boten. Dat was een mooie kans en het bleek de perfecte uitvalsbasis. De ligplekken zijn ruim en er is een prachtig uitzicht waar je gelijk een vakantiegevoel van krijgt. En dat gevoel wordt alleen maar sterker zodra je met een van de boten op pad gaat.”

Goede boekingssoftware vinden was wel een uitdaging. “Doordat ik nieuw was in deze wereld, was het moeilijk om te bepalen wat we allemaal nodig hadden. Waar moet een online reserveringssysteem voor bootverhuur aan voldoen? Hoe doen de concurrenten het? En hoe wil ik het zelf hebben? Eigenlijk twijfel je in het begin aan bijna alles. Er zijn veel aanbieders van boekingssystemen, dus we zijn gaan vergelijken wat we konden krijgen voor welk bedrag. Zo kwamen we bij het online reserveringssysteem van BUKAZU terecht. De software had een goede prijs en met Marjon – een van de eigenaren van BUKAZU – had ik heel leuk contact. BUKAZU is geen groot bedrijf en die kleinschaligheid sprak me aan. En ze kon me echt helpen want Marjon verhuurde zelf ook. Dus ik wist dat zij dezelfde problemen had gehad als waar ik tegenaan liep.”

Was het reserveringssysteem ook geschikt voor bootverhuur?

“Marjon heeft ons geholpen met het inrichten en optimaliseren van het hele boekingssysteem. We liepen wel tegen dingen aan omdat boten verhuren toch echt iets anders is dan de verhuur van vakantiehuisjes of kampeerplekken. We hadden dus eisen voor het reserveringssysteem die heel specifiek waren voor de bootverhuur. Onze gasten kunnen bijvoorbeeld gaan varen met de houseboats, maar ze zijn ook stilliggend te huur. En je kunt zelf varen of je kunt je laten varen door een schipper. Hoe verwerk je dat in een reserveringssysteem?”

“Met al deze dingen zijn Marjon en ik erg druk geweest. BUKAZU heeft op ons verzoek zelfs maatwerk geleverd door speciaal voor ons aanpassingen te doen in de software. Tijdens het inrichten hebben we lastige momenten gehad en er zijn weleens dingen fout gegaan, maar het contact was altijd heel goed. We werden snel en professioneel geholpen en als er iets fout ging, werd het snel voor ons opgelost. Uiteindelijk is het allemaal gelukt.”

“In de bootverhuur kun je gewoon niet zonder een goed online reserveringssysteem”

“Nu alles eenmaal ingericht is en afgestemd is op ons verhuurbedrijf, werkt het systeem heel goed. BUKAZU is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Het neemt ons echt veel werk uit handen en we merken dat je in deze branche gewoon niet zonder dit soort online reserveringssystemen kunt. Er is veel geautomatiseerd, het is gebruiksvriendelijk en de software is goed te integreren in de website. Dat maakt de bootverhuur een stuk makkelijker.”

Plannen voor de toekomst

“Als ondernemer geeft het me een kick dat wat we bedacht hebben, ook echt werkt. Inmiddels zijn we ook begonnen om houseboats aan te bieden als investering. Het is mogelijk om via ons een houseboot aan te schaffen en ook via ons te verhuren. We helpen je hierbij, zodat je goede resultaten behaalt. Het rendement is erg goed en een bijkomend voordeel is dat je zelf goedkoop op vakantie kunt met je eigen houseboat. Dit onderdeel van ons bedrijf willen we verder laten groeien.”

“Mijn uiteindelijke droom voor het bedrijf is om veel gasten te mogen ontvangen en er gewoon lekker van te kunnen leven. We zijn heel blij dat het goed loopt, dat de bootverhuur makkelijk gaat dankzij het reserveringssysteem, en dat onze gasten plezier hebben. Dat is ook wat dit werk zo mooi maakt: onze gasten zijn vrolijk en enthousiast. Ze hebben altijd goede zin omdat ze iets leuks in het vooruitzicht hebben. En het maakt niet uit als het wat slechter weer is. Ze komen hoe dan ook met een big smile van de boot af, want op deze manier op vakantie gaan is echt een belevenis.”